Badia de Roses

 

La badia de Roses és la principal badia de la costa catalana. S’obre entre el Parc Natural de Cap de Creus i el massís del Montgrí i té una obertura de 15 km, 18 km a l’interior i una profunditat de 7 km.

 

Les poblacions de Roses, Castelló d’Empúries – Empuriabrava, Sant Pere Pescador i l’Escala es troben alineades al llarg de la badia.

 

Euclides, el matemàtic grec considerat el pare de la geometria, va establir al segle IV aC que el cànon de la bellesa seguia la proporció 0.61870, coneguda com la relació àuria. Aquesta proporció divina, que segons ell es trobava a la mateixa naturalesa, va ser replicada en les construccions arquitectòniques gregues, ja que geomètricament corresponia a un cànon diví.

 

Anys més tard, el 1967, un expert enginyer va descobrir en una investigació que aquesta relació perfecta es trobava al perfil de la badia de Roses.

 

Avui en dia, la badia de Roses ofereix més de 45 km de platges, 15 km de cales i 50 km de canals navegables. La costa presenta penya-segats i petites cales d’aigües calmades i cristal·lines. Les platges de la badia són d’aigües poc profundes, ideals per a famílies i la pràctica d’esports de vela.

 

La badia de Roses està delimitada pel Parc Natural de Cap de Creus, al nord, el Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, al sud, i el Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, al seu cor. El clima és típicament mediterrani, amb hiverns suaus i estius càlids, i la temperatura de l’aigua oscil·la entre els 15 i els 20 graus centígrads.

Tags


Compartir